Något av det man kanske ser allra mest fram emot under julhelgen är den mat och alla de godsaker som bjuds. Runtom i Sverige (och även i Finland) dukas det varje jul upp buffé med alla möjliga rätter, och det är något de allra flesta tar del av på ett eller annat sätt, i hemmet eller på jobbet. Det är såklart julbordet vi pratar om! Det är en riktig jultradition, och dess rötter är både gamla och fascinerande; föregångaren till julbordet sträcker sig över tusen år tillbaka i tiden. Men trots att t.ex. köttbullar och julskinka idag är vedertagna delar av ett julbord, så var det faktiskt inte förrän på 1970-talet som de började ta plats bland de mer traditionella attraktionerna såsom julkorv och lutfisk. Men traditioner förändras förstås hela tiden, så det finns inget som säger att något är mer ”äkta” än något annat när det gäller mat, gott sällskap och julstämning.
En tradition med lång historia
Precis som namnet ”jul”, så har julbordet sina anor i vikingatiden, nämligen i midvinterblotet. För vikingarna var detta en stor högtid, och även om den exakta tidpunkten för blotet är omstritt, så är de flesta forskare överens om att det hölls under december-januari. Det kan ha sammanfallit med den germanska högtiden ”jul”, vilket förklarar hur blotet förknippas med just detta namn. Under midvinterblotet offrade man till gudarna och hade en stor festmåltid i deras namn. Även om detta syfte kanske har försvunnit, så har åtminstone måltiden tydligen hängt kvar i Sveriges kultur. Oavsett ursprunget så råder det inga tvivel om att julbordet är en älskad tradition – fast vi nuförtiden dricker julmust till. Faktum är att svenskar dricker omkring 40 miljoner liter julmust om året. Det är fem och en halv liter per person! Många skulle nog påstå att julmusten är minst lika viktig som maten, och receptet är så hemligt att det endast finns tre levande personer som känner till det. Julmust tillverkas hos 20 olika bryggerier runtom i landet, och säljs av olika märken och leverantörer. Till och med IKEA serverar julbord varje år, och är bara ett av många ställen man kan hitta denna magiska dryck i juletid.
En festmåltid med stor variation
När det gäller traditioner, särskilt gamla sådana, så både växer och förändras de under årens lopp. För bara femtio år sedan var det lutfisk, dopp i grytan och julkorv som dominerade, och det är inte bara prinskorv och gravad lax som kommit till sedan dess. De flesta håller julbordet någorlunda enkelt, men för den mer äventyrliga finns det massor av olika nya rätter och såser att prova. Då kan det vara bra med lite extra hjälp; en mixer gör att det går snabbt att få ihop alla möjliga ingredienser, så man får gott om tid till resten. Nya saker provas hela tiden, och varje år tycks det dyka upp nya tillskott till julbordet. En klassiker är dock julgröten; risgrynsgröt med kanel och en mandel gömd någonstans mitt i. Ätit gröt har vi gjort i hundratals år här i Sverige, men det var först på 1800-talet som risgrynsgröten kom till, och dess dyrare ingredienser gjorde att den passade bra till julfirandet. Hur ens julbord än ser ut, så går det alltså inte riktigt göra fel.