En sak som får turister att igenkännas direkt i grekiska restauranger är sättet de äter på. Medan grekerna själva beställer in en massa små och stora rätter efter en längre diskussion med serveringspersonalen och sedan ställer allt i mitten, studerar turisterna snällt menyn och tar sedan in var sin maträtt – ofta samma – som de sedan äter individuellt.

Det här är naturligtvis en rent kulturell fråga, men sättet man äter på säger faktiskt en hel del om samhällets struktur och vad en måltid innebär för oss alla. Man kan ju knappast betrakta det som en slump att vissa kulturer betraktar måltiden som en sammankomst för släkt och vänner, där liv och politik diskuteras, medan andra ser den som en källa till näringsrik kost som man behöver några gånger om dagen.

Delad mat ökad gemenskap

Även i Sverige uppskattar vi god mat men att sitta och äta från gemensamma tallrikar hör knappast till vårt sätt att äta. Samtidigt uppskattar alla ett trevligt restaurangbesök: vad kan vara mysigare än en romantisk måltid med sin älskade där man ger en fin present på Alla hjärtans dag till sin kille, eller en kul tjejmiddag med gänget efter en lång arbetsvecka?

Om man vill närma sig det grekiska sättet att äta på utan att betraktas som för inkräktande kan det vara kul att prova på några av de många dippar som grekerna älskar att ackompanjera sin mat med. En av de berömdaste är tzatziki; en oerhört god yoghurtsås som är smaksatt med gurka, vinäger och lite olivolja och som passar bra till kötträtter men också som den är att doppa morötter eller bröd i.

Gillar man lite tuffare tag så har grekerna en stark vitlöksdipp som kallas skordaliá som består av hoprört bröd, vitlök och olivolja och som tar död på allt från pest till hoppet om kyssar, men som samtidigt är en smakupplevelse utan like. Se dock gärna till att du inte skall på konferens eller romantisk dejt nästa dag!

En annan populär röra är melizanosaláta som är en auberginesås som görs på rostade eller rökta auberginer som vispats ihop med vitlök, olivolja och citronsaft. Precis som de föregående exemplen passar den bra som tilltugg men också som pålägg men eftersom aubergine har en mycket speciell konsistens så är det inte alla som gillar denna rätt.

Några ord måste också ägnas åt taramosaláta, en dipp gjord på fiskrom, bröd, olivolja och citron och som passar mycket bra till fiskrätter och som pålägg. Det finns många varianter på denna dipp men grekerna själva anser att den enda riktiga varianten är vit – den rosa betraktas vara av lägre kvalitet men är tyvärr ofta den man lättast får tag på i livsmedelsbutikerna.