Plockmat är perfekt när man har gäster, oavsett om det serveras som förrätt eller huvudrätt. Plockmaten skiljer sig givetvis från land till land, och även sättet man äter det på. Här i Sverige ser vi oftast plockmat som en förrätt eller något det bjuds på till en drink när värden bestämt sig för att inte servera en hel middag. Brödets viktiga del i plockmat går inte att missa, och det är därför återkommande i flera länders recept.

Plockmat i Sverige

Här är det vanligt med plockmat på tillställningar eller middagar där det annars kan vara svårt att servera något som passar alla. Snittar på olika bröd med olika fyllningar eller topping är en riktig klassiker. Här ser vi ofta snittar gjorda på tunnbröd, rostbröd och knäckemacka. Att servera snittar på knäckemacka är ett roligt sätt att bryta av eftersom det inte blir känslan av ”bröd på bröd” om man serverar flera snittar på olika typer av bröd. Det blir en bra variation att välja snittar på tunnbröd och knäckemacka, då gästerna får både mjuka och knapriga snittar att välja på. Man kan även låta sig inspireras av våra danska grannars smörrebröd, och servera brödsnittar på grövre bröd med mycket pålägg.

Plockmat i Spanien

Plockmat i Spanien kallas tapas, och här är det vanligt att man tar en tapas till en öl eller annan dryck på café, pub eller restaurang. Men man kan även beställa in flera tapas på större tallrikar som grupp, och då äta tapas som huvudrätt. Plockmaten i Spanien är väldigt populär och känd över världen. Den har både matiga potatisvarianter, kötträtter och mindre plockrätter av champinjoner, friterade bläckfiskringar eller pimientos de padron (små paprikor i ugn). Även här används bröd flitigt, antingen med fyllning i minibaguetter eller på uppskurna bitar av baguette.

Andra kök som är kända för plockmat

Italiensk ”antipasti” äts också före maten, och visst finns det brödinslag även här. Här ser vi crostini med bland annat ost, olika röror, grönsaker och kött. Här finns massor av inspiration till små spett som passar både köttätaren och vegetarianen. Eftersom man utesluter brödet vid spett, är det även en utmärkt plockmat om någon gäst skulle ha glutenintolerans. Libanesiska smårätter, meze, såsom vinbladsdolmar, hummus och tabbouleh är förhoppningsvis något vi också kommer se mer av bland plockmaten framöver.