Falukorv är något som många svenskar har som favoritvardagsmat. Under 1800-talet ansågs den dock vara förbehållen arbetare.

Vad är falukorv
Falukorven är en finmald korv av köttfärs som innehåller följande basingredienser; kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. Alla producenter av falukorv, använder sig av sina egna recept vid tillverkningen. För att få kallas falukorv måste den innehålla 45 procent häst-, nöt- och/eller fläskkött. Nu för tiden innehåller dock många falukorvar mer kött än så.Falukorven 2

Falukorvens rötter
Ursprunget till den svenska falukorven är den franska korven Lyoner. Fast det var de tyska bergsmännen som arbetade vid den då för hela världen viktiga Falu koppargruva som under 1500- och 1600-talen lärde ut till svenskarna hur man gjorde korv av rökt oxkött.

Den typiska ringformen är karakteristisk för en Lyoner, som är en korv vars ändar bundits ihop. Idén att färga korvskinnet rött kom från en slaktare i Lyon. Det lär vara skälet till att korven kom att kallas Lyoner, vilket falukorv kallas för i Tyskland.

EU-skydd
Falukorven har inom EU ett namnskydd. Namnskyddet trädde i kraft år 2001. Det handlar alltså om ett namnskydd, inte om någon skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Falukorvens namnskydd innebär att den är godkänd som en så kallad Garanterad Traditionell Specialitet (GTS). EU: s godkännande av detta namnskydd kom då det trädde ikraft, att ersätta det tidigare svenska skyddet från 1973.

Formen på en falukorv
Vanligtvis är en falukorv formad som en böj eller en ring. Det är en kvarleva från den tid då man använde naturtarmar från djur att stoppa korvmassan i. Idag tillverkar en del producenter raka falukorvar vilka är ämnade att användas som ingrediens i rätter som tillverkas i storkök och restauranger. De konsumenter som fortfarande äter falukorv föredrar den krokiga.

Rätter med falukorv
Förr i tiden var det vanligt att äta stekt falukorv i skivor med något av följande ackompanjemang; potatismos, bruna bönor eller stuvade makaroner. Likaså kunde den serveras med stuvad vitkål. På åttitalet (1980-talet) var det vanligt att ugnsgratinera falukorv. Ofta gjorde man det då med en hel falukorvsring, kanske till lite mer festliga tillfällen.

I visans värld
Författaren, komikern, regissören och skådespelaren Hans Alfredsson har, en gång för alla, i sin visa Blommig falukorv förevigat förekomsten av falukorv. Detta trots att visan handlar om den allt annat än vardagliga falukorven.