Stilton är en välkänd blåmögelost från England, närmare bestämt från grevskapen Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Det som kanske är mindre känt är att Stiltonost bara kan komma från dessa områden: namnet Stilton är en så kallad skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att Europeiska kommissionen har beslutat att endast ost producerad enligt strikta regler i något av dessa tre grevskap får kallas just Stilton. En intressant observation är alltså att ost producerad i staden Stilton inte får kallas Stilton, eftersom den ligger i Cambridgeshire.

Stilton är gjord på komjölk (lokal, pastöriserad komjölk), och känns lätt igen på sin karakteristiska lukt och smak. Den finns i två varianter, dels som blåmögelost (vilket är den mer kända av de två) dels som vitmögelost. Osten är cylinderformad och har en tjock skorpa, och den lagras i minst tre månader innan den säljs.Stilton_Cheese_02

Historien bakom Stiltonostens ursprung har nästan blivit legend, men lokalbefolkningen säger att vandrarhemsägaren Cooper Thornhill år 1730 upptäckte en smakrik blå ost när han besökte en liten bondgård i Leicesterchire. Han blev så förälskad i osten att han gjorde en affärsöverenskommelse med bönderna om att hans vandrarhem Bell Inn i staden Stilton skulle få ensamrätt att sälja osten. Snart rullade således vagnslaster med blåmögelost från landsbygden i Leicestershire till vandrarhemmet i Stilton, och tack vare att diligensrutterna från London till norra England gick genom Stilton fick osten snart stor spridning. Det var de lokala tillverkarna av Stiltonosten som år 1996 ansökte om en regional ursprungsbeteckning för sin ost, och fick den godkänd.

Om du funderar på att starta en ostbutik där du bland annat kommer att sälja Stilton, har du antagligen hundra olika saker att planera och fixa, till exempel lokal, kontakter för import av ostarna och de tillstånd från myndigheter som behövs. Även efter att du har kommit igång kommer det att finnas många utgifter och saker som behöver din uppmärksamhet, till exempel marknadsföring, inventering och administration. Det kan därför vara skönt att dels få in pengarna från dina fakturor snabbt, dels spara in lite tid på pappersarbetet. Det kan du göra genom att låta Fakturino hjälpa dig med att sälja fakturor. Då kan du istället ägna dig åt det du älskar allra mest, ostar!