Mångas favoritdryck vid högtider och stunder då man vill fira ett särskilt tillfälle är mousserande vin. Lite slarvigt brukar alla typer av mousserande vin i folkmun kallas för champagne, men faktum är att champagne är en skyddad ursprungsbeteckning, vilket betyder att endast mousserande vin som har producerats i det franska distriktet Champagne, enligt särskilda regler, får kallas för champagne. Andra sorter mousserande vin som vi gärna dricker i Sverige, men som alltså inte är champagne, är crémant (från andra delar av Frankrike), prosecco (från Italien), cava (från Spanien) och sekt (från Tyskland).

Distriktet Champagne ligger i norra Frankrike, och de främsta orterna i regionen där champagne produceras är Reims och Épernay. Förutom att champagne måste produceras inom denna region, måste det mousserande vinet också ha framställts enligt en särskild metod, méthode champenoise eller ”champagnemetoden”, för att det ska få kallas för champagne. Detta innebär att man först framställer ett vanligt vitt vin. När man tillverkar champagne använder man tre olika druvsorter, nämligen eve-1071355_960_720Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. När man har ett färdigt vin av dessa druvor buteljerar man vinet, det vill säga häller upp det på flaskor, tillsammans med en jästtillsats. Detta får som följd att en jäsning startar i flaskorna, och det är denna process som skapar champagnes karakteristiska bubblor. Jäsningen tar 15 månader eller längre, och när denna tid har gått tar man bort jästfällningen ur flaskorna genom att skaka dem upp och ned. Detta gör att jästfällningen faller ner i flaskans hals. Därefter fryser man ner flaskhalsen och öppnar flaskan, vilket gör att man enkelt kan få bort den frusna jästfällningen från resten av vinet. Därefter är champagnen färdig för försäljning. Om man vill skapa en sötare champagne (alla champagner är torra i detta stadium) måste man dock också tillsätta så kallad dosage, en liten mängd söt vätska. Beroende på hur mycket man tillsätter får champagnen olika torrhet eller sötma.

Om du verkligen älskar champagne, kan det vara värt att flytta till det franska distriktet bara för att få uppleva äkta champagne varje dag. Om du ska flytta från Sveriges huvudstad, och behöver hitta en bra flyttfirma i Stockholm, ska du gå in på Flyttfirma.nu.