Puylinser är en grön lins som odlas från växten Lens esculenta puyensis. Den har sitt ursprung i den franska regionen Le Puy, och är kanske mest omtalad som en klassisk produkt från kommunen Le Puy-en-Velay inom den regionen. Också växtens latinska namn kommer från regionen Le Puy; det var den ryska botanisten Helena Barulinda som år 1930 gav växten sitt namn, efter regionen där de odlades. Puylinser sägs ha särskilda gastronomiska egenskaper som kommer sig av just linsens terroir, det vill säga de omständigheter gällande klimat, geografi och geologi som finns just i Le Puy. Pylinser är därför sedan 2008 en skyddad ursprungbeteckning, vilket betyder att bara gröna linser som har odlats i Le Puy kan kallas Puylinser. En anledning till att man ansökte om denna skyddade regionsbeteckning var för att Puylinsernas rykte om sig som högkvalitativa gourmetlinser gjorde att priserna för dessa linser markant översteg priserna för andra gröna linser på marknaden. Detta gjorde att många producenter av gröna linser försökte göra sig en högre vinst genom att använda namnet ”Puylinser”, utan att deras produkt hade något att göra med den franska regionen. Detta var särskilt vanligt bland tyska och ryska linsproducenter.200px-Puy_lentils_wooden_bowl

Linserna har onekligen en lång anknytning till Le Puy-regionen, då den äldsta skriftliga källan som refererar till odling av Puylinser i Velay kan spåras till år 1643. Mycket tyder dessutom på att linserna har odlats och ätits i området under mycket längre tid än så, då man år 1928 upptäckte en terrakottavas med blandade bönor och frön, bland annat Puylinser, som kan dateras till den galliska och romanska perioden.

Puylinser har länge haft smeknamnet ”fattig mans kaviar”, och är en mycket uppskattad ingrediens av gourméer över hela världen. Att äta linser är inte bara gott, det är också något som anses vara mycket nyttigt, då de innehåller många näringsämnen och proteiner. Något annat som anses nyttigt för kroppen är att regelbundet besöka en kiropraktor eller annan manuell terapeut, för att undersöka ben och leder. Att göra detta i förebyggande syfte, innan man faktiskt har ont, kan göra att man slipper blivande problem överhuvudtaget. Om du letar efter en kiropraktor i Stockholm, som kan hjälpa dig att hålla dig frisk, hittar du enkelt en på Varden.se.