Man skulle kunna tro att Sverige och Danmark som ligger så nära varandra också skulle ha närmast identiska julbord. Så är dock inte alls fallet. I Danmark är det inte alls vanligt att man sätter fram en skinka på sitt julbord. Men vad skiljer egentligen julborden åt?

Det danska julbordet

När det är dags att äta julbord i Danmark kan svenskar ofta förvånas över att det tenderar att stå en anka på bordet. Ankan är ofta helstekt i ugn. Till den serveras sockerstekt potatis och det är inte ovanligt att en slags kycklingsallad med curry är tillbehör liksom någon brun sås. Förutom en helstekt anka är fläskstek också ett mycket vanligt exempel på dansk julmat av traditionellt mått. Det är dock inte alls lika vanligt att det förekommer sill eller sillsallad. Kroppkakor existerar inte alls, och istället för köttbullar brukar man servera frikadeller. Det här är dock inte själva huvudrätten.

I Danmark äter man nämligen Risalamande till huvudrätt. Det är samma sak som den ris á la malta som i Sverige äts till dessert. Den som finner mandeln i rätten får en gåva som ofta är i form av en marsipangris. En annan sak som ofta förekommer vid traditionella danska julbord är att alla som äter sitter kvar tills den sista personen har ätit färdigt. Man får dock självklart gå på toaletten eller hämta något att dricka om man behöver det.

På juldagen äter man sedan jullunch som har andra rätter. Där finner man korv, leverpastej, bacon, sylta, sill och köttbullar.

Ett svenskt julbord

När det gäller Sverige finns det ett par klassiska rätter som nog de flesta vill se på julbordet. Det är till exempel Janssons Frestelse, julskinka, prinskorv, kroppkakor och så julköttbular. Vissa har också julkorv och liknande på julbordet. Det som är mest klassiskt i Sverige är att man börjar med ett kallt julbord med sill, bröd, ägg och kanske räkor. Det äter man först och sedan arbetar man sig in på det varma julbordet. De som inte tycker om sill kan självklart börja med det varma på en gång. Det ska dock påpekas att man inte ska förvänta sig varm julmat om det inte står att varmt julbord serveras. Om man har barn och ska gå på julbord, eller om man själv inte är förtjust i sylta och annat kallt kan det vara klokt att fråga om något annat kommer att serveras.

Dryck

Överlag är dryckesvalen kring jul relativt lika i Sverige och Danmark. Öl och snaps förekommer liksom mjölk och läsk. I Sverige är det också vanligt att man dricker julmust. Det är dock inte lika vanligt i Danmark. Där förekommer ofta vanlig läsk. Dessutom kan kaffe och olika likörer förekomma efter maten.