En mycket älskad tradition i Storbritannien, som även spridits till stora delar av världen, är Afternoon Tea. Traditionen att dricka te är i Storbritannien mycket äldre än att kombinera det med mat och dryck. Det var först på 1800-talet som Afternoon Tea sägs ha införts av Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford i Storbritannien. Hon blev hungrig på eftermiddagarna och önskade te, bröd och ett bakverk att avnjuta på eftermiddagen för att klara den långa väntan på dåtidens ofta sena middagar. Seden spred sig därefter i den brittiska överklassen och blev så småningom så populär att det blev en del av den brittiska kulturen som även spreds till andra länder.

Vad ingår i Afternoon Tea?

Ett klassiskt Afternoon Tea brukar självklart bestå av te, gärna utvalt från en lång meny av teer. Till detta te serveras sandwiches, ofta med tunt skivad gurka, lax, kyckling eller annat pålägg. Smörgåsarna/sandwiches är mindre än en vanlig smörgås, mer som snittar. Ett måste till Afternoon Tea är paradbakverket scones som serveras varma med olika sorters sylt och hårdvispad grädde, s.k. clotted cream. Ett delikat och ofta förekommande tillbehör är också den sötsyrliga citronkrämen Lemon Curd. Sist men inte minst serveras också en efterrätt i form av små söta bakverk, t.ex. chokladkakor, fruktkakor eller minibakelser.

På många teserveringar kan man välja att få sitt Afternoon Tea med eller utan bubbel. Ofta serveras ett glas champagne men även ett glas Prosecco passar utmärkt som ett festligt och bubbligt tillbehör när man vill förgylla sin testund ytterligare. Måltiden avnjuts av alla från äldre damer till nyförälskade par på sin första date. Även om Afternoon Tea är lyxigt så är själva måltiden lätt att ta till sig för nästan alla typer av människor. Bröd, smör, bakverk och små smörgåsar är lätta att älska.

Var finns den bästa Afternoon Tea-restaurangen?

Den som befinner sig i London kan testa riktigt klassiskt Afternoon Tea på något av de stora varuhusen som finns centralt i staden, t.ex. Harrod’s eller Fortnum and Mason. Många av de lyxigare hotellen erbjuder också Afternoon Tea och det finns även kryssningar på Themsen med detta tema.

Även i Stockholm finns ett antal lyxiga ställen att njuta av en eftermiddagsmåltid med te. Allra lyxigast (och dyrast) är troligen Cadierbaren på Grand Hotell. Här sitter man med utsikt från golv till tak över vattnet mot det Kungliga slottet. Bakverken serveras i tre våningar på ett kakfat tillsammans med te i silverkanna och ett glas bubbel. Andra lyxiga testunder erbjuds på bl.a. hotell Diplomat och inredningsbutiken Svenskt Tenn.

Vill man inte gå ut går det utmärkt att komponera sitt eget Afternoon Tea. Leta fram ett bra scones-recept, köp hem en riktigt god sylt och några små bakverk och bygg på därifrån med några snett skurna smörgåsar med gurka, lax eller kanske svensk skagenröra på. Glöm inte bort bubblet som tillsammans med några levande ljus skänker klassisk brittisk glamour och lyxkänsla även den gråaste novemberdag.