Älskar du mat och vill prova ett nytt kök? Då bör du kolla upp det vietnamesiska köket. Vietnamesisk mat har blivit populär och trendig här i Sverige den senaste tiden, och det med all rätt. Vietnamesisk mat är klassiskt asiatiskt, med mycket nudlar, chili och vårrullar med mera. Precis som mycket annat av det asiatiska köket är maten ofta lätt och fräsch, och alltså inte alls lika tung som europeisk och amerikansk mat kan kännas. Låter det som något för dig? Nedan kan du läsa om olika vietnamesiska rätter du bör testa i så fall.

Grunderna i det vietnamesiska köket

Det vietnamesiska köket har starka influenser från Kina och Frankrike, men liknar också till viss del både koreansk och japansk mat. Ris och nudlar utgör ofta grunden i vietnamesisk mat, och soppor är vanligt. Vegetariska rätter är inte främmande, men även nötkött, skaldjur och fågel är vanligt i vietnamesisk mat. Mat från Vietnam är ofta fräsch och lättsam i smakerna. Färska örter, ingefära, chili, limeblad och citrongräs är vanliga inslag i maten. Det ska dock tilläggas att det vietnamesiska köket ofta delas upp i tre områden; norra, centrala och södra köket. Det centrala kökets mat är vanligen mer kryddad, medan det norra köket bygger mer på influenser från Kina.

Två populära rätter

Beskrivningen av det vietnamesiska köket ovan kopplas nog av många ihop med typisk asiatisk mat, men vilka rätter kan du göra av dessa råvaror? Två av de mest populära vietnamesiska rätterna, åtminstone här i Sverige, är nationalrätten Pho och sandwichen Banh Mi. Pho är en nudelsoppa som ofta innehåller kyckling eller nötkött, men som också kan ätas vegetarisk. Banh Mi är en trendig rätt hos gatukök idag. Det är oftast en baguette som fylls med till exempel kött, ingefära, chilisås, lök, koriander och mynta med mera. Just de färska kryddorna är ett vanligt, och viktigt, inslag i de flesta vietnamesiska rätterna.