Om du är förtjust i både grekisk och italiensk mat är det definitivt dags för dig att prova på rätten pastitsio. Det finns många versioner om hur rätten kom till och dessutom en hel del regionala skillnader. Grundreceptet är dock det samma och här kan du läsa mer om den härliga pastarätten.

Pastitsio kan beskrivas som en blandning av lasagne och moussaka och ska ha ätits i Grekland sedan urminnes tider. Den version som är populär idag uppfanns dock så sent som på 1900-talet av en grekisk mästerkock som ville förnya det grekiska köket.

Hur du lagar pastitsio

För att göra pastitsio behöver du först och främst rätt pasta. I det här fallet är det frågan om långa, ihåliga pastarör som kallas bucatini och som du lätt kan hitta hos https://www.barilla.com/sv-se som har ett stort sortiment. Grekerna själva brukar kalla all pasta för makaronia medan italienarna av förklarliga skäl alltid är mycket mer specifika. Bucatini betyder hål och i vissa delar av Italien kallar man den här pastasorten för perciato. Innan du blandar pastan med de övriga ingredienserna förkokar du den i några minuter, men inte hela tiden ut.

De resterande ingredienserna som du behöver för att lyckas med pastitsion är:

  • 500 g köttfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • Kryddor: vitlök, kanel, timjan, salt, peppar
  • Rödvin

Pastitsio är en kötträtt men idag byter vissa ut köttfärsen mot vegetariska varianter som exempelvis quorn. Det är viktigt att du kryddar färsen ordentligt medan du steker den, och för att rätten ska bli riktigt smakrik brukar greker ha i vitlök, lök, rödvin och kanel. Låt blandningen stå och puttra i några minuter och tillför krossade tomater. I princip är det en vanlig köttfärssås som du tillreder fast med ännu fler kryddor.

Den tredje beståndsdelen är béchamelsås. Du kan antingen köpa färdig eller göra egen, och när den är klar har du i smulad fetaost – ett obligatorium i de flesta grekiska rätter.

När alla tre delar är klara är det dags att blanda dem i en ugnsform. Ha först i pastan, sedan köttblandningen och sist bechamelsåsen. In i ugnen på 180 grader i cirka 40 minuter.

Servering och förvaring

Pastitsio serveras genom att du skär upp stora kuber och lägger på tallrikar. I Grekland brukar man inte göra något annat med rätten eftersom det även står olika tallrikar på bordet innehållande sallad, fetaost och röror som tzatziki eller auberginedipp som alla tar av. Rätten passar särskilt bra med rött vin, men greker dricker lika gärna vitt eller ett glas öl till.

Även om den här rätten är lite omständlig att laga är den enkel att lyckas med och du kan frysa den i portioner utan att den tappar i smak eller konsistens. Praktiskt och gott och uppskattas av alla åldrar.