Italienska köket lockar med många goda smaker. En av dem står osten Parmigiano Reggiano för. En ost av grana-typ från området mellan städerna Parma och Reggio nell’Emilia som är belägna i Emilia-Romagna i norra Italien.

Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano, osten från Parma, är en grynig hårdost av grana-typ, liksom Grana Padano.

Ursprungsbeteckning
Parmigiano-Reggiano är idag en skyddad ursprungsbeteckning. Den som verkligen vill lära sig mer om Parmigiano-Reggiano kan få sitt lystmäte genom att klicka på länken som för en till http://www.parmigiano-reggiano.it. För den som vill vara informerad så benämns den äkta och godkända Parmigiano DOP. En akronym för Di Origine Protetta. På svenska motsvaras det närmast av SUB, skyddad ursprungsbeteckning.Parmigiano Reggiano 1

Parmesan
Parmesan är helt enkelt den franska benämningen på Parmigiano-Reggiano. Liksom Parmigiano-Reggiano har det fått samma skydd inom EU som just Parmigiano-Reggiano.

Inkonsekvent och felaktigt
Beteckningen parmesan används dessvärre ofta och då på ett felaktigt sätt för andra produkter i Sverige. För slutanvändarna kan det inkonsekventa användandet av namnet Parmesan medföra svårigheter för dem att avgöra om osten i fråga är en äkta Gran-ost eller inte.

Användningsområden
Grovt hyvlad kan osten med fördel användas som en ingrediens i en sallad. Färsk- och finriven är den ofta serverad till både klassiska och nydanande pastarätter. Den kan också rivas som smaksättning i olika såser, risotto och i gratänger. Oavsett man endast tycker om att laga mat eller man är en professionell kock, så är köket för många hemmets hjärta. Artiklar och byggmateriel till kök finner man hos aktörer som buildor.se. Med funktionell köksdesign, utrustning och matlagningsglädje kan många smakfulla och delikata rätter med Parmigiano-Reggiano trollas fram. Tänk att sitta ute i nya utemöbler och äta delikata rätter med Parmigiano-Reggiano.

Ostpulver i påse
Det torra ostpulvret som säljs förpackat i påsar som ”Parmesan”, har inget som helst gemensamt med ostar av typ Grana. Det är inte heller relaterat till Italien, Grana Padano eller Parmigiano-Reggiano.